Om mig

Hej! Du har klickat in dig på vår blogg om tiden efter gymnasiet. Vi är tre tjejer som läser sista året på gymnasiet och vill utforska möjligheterna om vår framtid tillsammans med er. Så följ med på vår resa till att bli lite klokare,lite mer målmedvetna och framförallt säkrare på vår framtid. Alltså vuxna.

Visum & Uppehållstillstånd


Studera eller jobba utomlands
En av de första sakerna man bör göra om man vill studera eller jobba utomlands är att kolla upp deras regler om uppehåll i god tid. Olika regler gäller nämligen för olika länder även inom EU.
Är man svensk medborgare och ska studera i ett annat EU-land i högst tre månader behöver man inte längre ha uppehållstillstånd om det är under så pass kort tid. Däremot måste man ha ett giltigt pass, det räcker alltså inte med ett svenskt ID-kort. 
Pass och uppehållstillstånd behövs om man ska vistas i landet under en längre tid. I vissa länder behöver man till exempel anmäla sig till de lokala myndigheterna eller ha intyg om hälsotillstånd och sådant är viktigt att kolla upp och vara förberedd på.

Ska man som svensk studera mer än tre månader i ett EU-land har man rätt till uppehållstillstånd. Man måste dock vara inskriven vid en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel, ha ett täckande sjukförsäkringsskydd och tillräckligt med pengar för att inte belasta landets socialförsäkringssystem. Tillståndet utfärdas av landet man ska resa till.
Vill man arbeta eller söka arbete inom ett annat land måste man registrera sig. I de flesta fall räcker det med att lämna ett intyg om att man är med i svensk a-kassa till landets polis.

Bra att tänka på: 
*Kolla upp i god tid om det behövs visum för att vistas i landet.
*Kolla upp hur tidigt man måste ansöka om detta och hur lång tid det tar innan man kan väntas få svar på visumansökan.
*Man bör kontakta landets ambassad i Sverige i god tid innan för att höra vad som gäller.

Resa
Det finns två olika sorters visum; turistvisum, som behövs i vissa länder under en längre semester, och affärsvisum.
Ska man resa utananför EU bör man alltid vända sig till landets ambassad eller sin resebyrå i god tid innan man reser utomlands.
I många fall finns överenskommelser mellan två länder om att respektive lands medborgare får resa till det andra landet utan visum. I några fall krävs endast (turist)visum för det ena landets medborgare. Sverige kräver att till exempel att ukrainska medborgare har visum men Ukraina kräver i sin tur inte visum av svenska medborgare.
I vissa länder kan man även vara tvungen att uppge en plan för besöket och ordnad övernattning.
Olika sorters visum
  • Turistvisum. Besökarna bor på hotell eller liknande.
  • Besöksvisum. Besökarna bor hos vänner eller släktingar.
  • Affärsvisum. Besökarna är på tjänsteresa och ska besöka något företag eller organisaton.
  • Transitvisum. Besökarna ska bara passera landet och inte övernatta.
     
Att ansöka om visum
Hur ansökan går till varierar, men normalt kontaktar man landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan man söka elektroniskt visum via en resebyrå eller Internet, till exempel för Australien och inom kort till USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar